Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Blog Caribbean 5.0

Blog Caribbean 5.0

Economie 2.0; de economie van Curacao draait niet

Posted on September 10, 2012 at 6:00 AM

Een maand geleden kwamen de economen bij elkaar in het auditorium van de Centrale Bank van Curacao en Sint Maarten. Ik kon er niet bij zijn en heb de PowerPoint slides niet gezien.  Maar ik heb begrepen dat alle indicatoren de verkeerde kant op staan. Ik sprak een architect. Hij zei dat hij zijn tent nog niet sluit, maar dat hij nu alleen maar koffie drinkt en hoopt op betere tijden.  Ik sprak een taxateur. Hij vertelt mij dat hij het druk heeft. Vele mensen willen de waarde van hun huis kennen. Ze denken aan verkoper, bij een bepaalde uitslag van de verkiezingen van 19 oktober 2012.  Ik sprak een notaris.  Er worden minder aktes opgesteld.  Veel huizen staan te koop maar er zijn geen kopers.  ik sprak een directeur van een transport bedrijf. Hij vertelt dat er veel minder containers aankomen.  Over de stroomuitval op het eiland hoef ik niets te vertellen, want dat kennen we allemaal.  Het gaat gewoon niet goed met de economie. En het is niet de wereldcrisis.


Stimulit organiseerde een conferentie over cross media, Economie 3.0. Het was druk. Maar nog veelte weinig mensen houden zich er mee bezig. Maar eerlijk.  Stimulit kan het ook beter uitleggen.  Het gaat er om door het cross sectoraal met behulp van ICT nieuwe banen te scheppen.  Een voorbeeld een app voor Curacao.


Ok, er komt een grote shopping mall en Ctex worden gebouwd.  Het laatste project is onderdeel economie 3.0. En het jazz festival (ook onderdeel van 3.0) is een hit.  Maar er is geen vertrouwen.  En ondanks het project gratis onderwijs, gaan we in de toekomst niet de juiste mensen hebben.  In het huidige klimaat wordt talent niet alleen niet benut, maar weggejaagd en kappot gemaakt.


Gezien de kwaliteit van de websites en de inhoud van de politieke partijen, vraag ik me af of er voldoende ideeen zijn hoe de Curacaose economie 2.0 te tillen naar 3.0.  Om onafhankelijk te worden zullen we eerst financieel en economisch onafhankelijk moeten worden. Verder wijst onderzoek uit dat aardolie geen zegen is maar een vloek. Ik hoop dat ik het mis heb.


Categories: Curacao 3.0, Strategic Management, Public Administation

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

1 Comment

Reply Miguel Goede
12:15 PM on September 11, 2012 
Rob van den Bergh: aanvullend hebben we nog een onderzoek uitgevoerd onder ondernemers op Curacao. Kort door de bocht: als er geen wondertje gebeurd worden de jaren 2012-2015 moeilijke jaren voor de economie van Curacao (over 1,5 week publiek). Overheid is vooralsnog een probleem geen oplossing en ondernemers zouden meer moeten gaan ondernemen in plaats van afwachten.