Copzorgen
DRAFT 4.0
1 december 2023
Het is geen spellingsfout, die kopzorg. Van 30 november tot en met 12 december wordt in het exotische Dubai de COP28 gehouden (COP staat voor Conference of Parties). Opnieuw proberen meer dan 200 landen afspraken te maken. Dit gaat allemaal terug naar minstens 1994 toen het klimaatverdrag werd getekend. Dit verdrag is door de Nederlandse Antillen NIET/NOOIT ondertekend, en dus heeft Curaçao het nooit geratificeerd.
Inmiddels is de klimaatcrisis geen ver-van-mijn-bedshow meer, maar ervaren we extreme warmte, overmatige regenval, een stijgende zeespiegel en de dreiging van orkanen. Ik las een kritisch stuk van nestor Lloyd Narain, waarin hij stelt dat de regering het klimaat niet serieus neemt. Ik ben het deels met hem eens, maar ik kan niet ontkennen dat er ongeveer drie jaar geleden een plan is opgesteld door onder andere onze Meteo en onder UNESCO. Nu is er ook een Curaçao Climate Change Platform (CCCP) dat actief is.
Ik deel wel Narain’s gevoel van "a little too late", en ik vrees ook dat de klimaatcrisis onomkeerbaar is, ondanks alle acties van de beweging van de scholier Greta Thunberg, gestart in 2018, en de dramatische oproep van Mia Amor Mottley namens de SIDS tijdens COP26 in Glasgow in 2021.
Sindsdien is er echter niet substantieel veranderd, en daarin heeft Narain meer dan een punt. In Dubai, een van de grootste olie-exporterende landen ter wereld, hoe ironisch kan het zijn, zijn wij kind aan huis, en is onze minister-president aanwezig. Kenners van de materie stellen dat de macht van de olie en de staat een monsterverbond hebben en dat daarom niet van de overheid verwacht moet worden dat de emissieproblemen worden aangepakt. Het zal van de burgers zelf moeten komen. In landen zoals Nederland is gebleken dat burgers via de rechter klimaatbeleid kunnen afdwingen. Burgers dwongen via de rechter klimaatbeleid af. Milieudefensie won een zaak tegen Shell.
Inmiddels is eind november de grootste ijsberg ooit afgebroken en drijft deze af naar het zuiden.
Miguel Goede
Comments