How to lose an election; een ander narative
- mpgoede
- Mar 24
- 3 min read
How to lose an election; een ander narative
22 maart 2025
Dit gaan wij ook bespreken in onze masterclass: https://www.universityofgovernance.com/master-class-governance op 3 en 4 april.
Naast het feit dat MFK dankzij sublieme marketing de verkiezingen heeft gewonnen, heeft de rest de verkiezingen simpelweg verloren. Zoals eerder al is gezegd: de andere partijen waren als een bokser die de wedstrijd wilde winnen zonder de ring te betreden.
MK
De vraag is of deze nieuwe partij echt een onafhankelijke beweging was of slechts een satelliet van MFK met als doel een extra zetel bin-nen te halen. In tegenstelling tot andere kleine en nieuwe partijen had MK geen geldgebrek en werd het niet als een oppositiepartij gezien. Of er hier sprake is van een verliezer, blijft de vraag. Inmiddels is de leider officieel uit de politiek gestapt.
PAR
De grootste verliezer van de verkiezingen. PAR, traditioneel de te-genpool van MFK, maakte fout op fout. De overgang naar de nieuwe leider was niet goed. Rhuggenaath die in 2021 de stemmen op zijn naam had ging nooit zitten in de Staten en droeg het stokje over. Dat voelen kiezers als in de steek zijn gelaten. De partij verloor zichzelf in een geforceerde re-branding. Het afscheid van een prominent Statenlid werd slecht gemanaged; dit lid koos er uiteindelijk voor om de coalitie te steunen. Hierdoor vervreemdde de partij zowel de harde kern als potentiële nieuwe kiezers, waaronder jongeren en MFK-stemmers. Het aanvallen van vermeend wanbeleid en gebrek aan integriteit bij de tegenstander bleek niet effectief. Ook de samenstelling van de kandi-datenlijst was ongelukkig, en de partij had aanzienlijk minder midde-len dan in betere tijden.
MKP
Deze beweging is al tien jaar actief en haalt telkens de kiesdrempel, maar slaagt er door een gebrek aan middelen niet in om voldoende kiezers te overtuigen voor zetelwinst. Deze verkiezing had deze beweging ook een jonge vrouwelijk leider.
MAN-PIN
De krachtenbundeling tussen MAN en PIN bracht onvoldoende op. Ondanks een goed en tijdig uitgebracht programma en een degelijke campagne lukte het niet om kiezers massaal aan te trekken. Niet alle stemmers waren bovendien tevreden met de samenwerking. Het was de eerste verkiezing van de leider die het overnam van de zoon, van de recent overleden oprichter, Don Martina. Dit overlijden heeft niet geleid tot een zogenaamde sympathy vote.
KEM
De partij had overduidelijk last van het feit dat hun leider al maan-den in voorarrest zit, vanwege zware beschuldigingen zoals drugstransport en witwassen, en vervangen is. Zeven maanden regerings-deelname hebben de partij eerder stemmen gekost dan opgeleverd. De fusie met Raichel Sintjacoba, die bij de vorige verkiezingen slechts ongeveer 50 stemmen tekortkwam voor een zetel, bleek uiteindelijk een strategische misser voor beide partijen.
PNP
PNP werd zeven maanden voor de verkiezingen uit de coalitie ge-zet door MFK. De partij groeide deels door dezelfde redenen als MFK: de opleving van het toerisme werd grotendeels toegeschreven aan het werk van de PNP-minister van MEO. De incidenten werden door de partij effectief aangepakt. PNP voerde geen dure campagne.
TPK
De eenmansfractie had hard gewerkt, maar werd omringd door te veel interne en externe controverses, waaronder een onderzoek naar vermeende valsheid in geschrifte. Daarnaast had de partij simpelweg te weinig geld om een volwaardige campagne te voeren.
De Keuzestress en de Poll
Deze verkiezing bracht een bijzonder fenomeen met zich mee: wie niet op MFK wilde stemmen, kon kiezen uit zeven andere partijen. Normaal vallen kleinere partijen vaak af omdat kiezers geen stem willen verspillen aan een partij die de kiesdrempel niet haalt. Dat beperkte de reële keuze tot PAR, MAN-PIN of PNP. Veel kiezers konden simpelweg geen keuze maken, wat mogelijk bijdroeg aan de lagere opkomst.
Dit werd verder versterkt door een poll twee weken voor de verkiezingen, waarin MFK al op een absolute meerderheid werd gepeild. De publicatie van deze poll creëerde een bandwagon-effect: het gaf MFK nog meer zelfvertrouwen en demoraliseerde de rest totaal.
Het resultaat? Een verkiezing waarbij MFK niet alleen won door sterke marketing, maar vooral omdat de oppositie zichzelf verloor.
Miguel Goede
Comments